Er zijn veel manieren om in Londen te komen: per vliegtuig, per auto, per bus en met de trein. De twee snelste manieren om in Londen te komen is om het vliegtuig te pakken of per trein naar de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk te reizen. Vanaf eind april 2020 is het mogelijk om in één keer van Amsterdam naar Londen en van Londen naar Amsterdam te reizen. De verplichte paspoortcontrole in Brussel is dan verleden tijd en dat zorgt voor minder reistijd van Londen naar Amsterdam. Dit maakt een reis per trein naar Londen aantrekkelijk, maar hoe zit dat met het vliegtuig? 

Reisduur versus wachttijd

Wanneer je de reistijd van het vliegtuig en de trein naar Londen met elkaar vergelijkt, sta je per trein eerder in het centrum van Londen. Een vlucht naar Londen duurt ruim één uur, maar vergeet daar niet de inchecktijd, paspoortcontrole, het boarden en het taxiën bij op te tellen. Dit zijn vaak factoren die vergeten worden mee te nemen in de overweging, maar welke erg veel invloed zijn op de reistijd. Per trein naar Londen stap je vanaf Amsterdam Centraal Station enkel de trein dus zonder tijdverlies en je kunt lekker blijven zitten. 

Eerder boeken voor een langere prijs

Een retour vliegticket naar Londen is al verkrijgbaar vanaf €20,-. De prijs voor een treinkaartje ligt iets hoger, namelijk vanaf €40,-, maar is ook erg afhankelijk van wanneer je het kaartje koopt. Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs. Reis je per trein naar Londen, dan stap je midden in het centrum van de stad uit. Reis je per vliegtuig naar Londen dan zul je eerst nog het openbaar vervoer of de taxi moeten nemen om in het centrum van de stad te komen.

Per trein naar Londen: een duurzame keuze

Wanneer je ervoor kiest om per trein naar Londen af te reizen, maak je een meer duurzame keuze dan wanneer je het vliegtuig naar de stad pakt. Vergeleken met het vliegtuig wordt er per persoon 80% minder CO2 uitgestoten wanneer je besluit met de trein te gaan. In één trein passen ongeveer 900 passagiers, dus als meer mensen ervoor kiezen de trein te nemen, kan het aantal vluchten vanuit Amsterdam naar Londen omlaag. Dit is een veel betere optie voor het milieu.

Meer comfort en bagage

In een trein heb je meer beenruimte en comfortabelere stoelen dan in een vliegtuig. Daarentegen zit je langer in de treinstoel dan in een vliegtuigstoel, maar in de trein sta je weer makkelijker op. Je kunt je reistijd beter benutten in de trein vanwege de aangeboden gratis WiFi en de stopcontacten bij de zitplaatsen. Qua bagage kun je per trein naar Londen meer meenemen, omdat je je niet hoeft te houden aan de maximale kilo’s en vloeibare stoffen. Je kunt de bagage verdelen over twee stuks en eventueel nog handbagage meenemen.

Per trein naar Londen is ten opzichte van het vliegtuig meer aantrekkelijker geworden en biedt ook vele voordelen. Je kunt je reistijd beter benutten, kiest voor een meer duurzaam vervoermiddel en staat na ruim vier uur in het centrum van de bruisende stad: Londen.