Stel, je reist rond en je ziet opeens een vakantiewoning te koop staan. Je bent er helemaal weg van; het ligt op een prachtige locatie, in jouw favoriete vakantieland en je zou er wel langer willen blijven. In plaats van telkens heen en weer reizen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om er voor langere periodes te wonen, bijvoorbeeld om te overwinteren in Portugal en de kou te ontvluchten in Nederland. Of wilt je graag bijvoorbeeld naar de kou toe in de winter, zoals skiën in Oostenrijk. Een vakantiewoning aanschaffen is niet binnen een dag gebeurd en vereist veel voorbereiding. Lees daarom onderstaande tips goed door!

Tip 1: bezichtigen

Net als in Nederland is het verstandig om een huis waar je interesse in hebt, te bezichtigen. Zo weet je namelijk zeker dat de vakantiewoning voldoet aan jouw wensen en eisen. Echter, het is natuurlijk lastiger om bezichtigingen te doen in het buitenland. Je moet er naartoe reizen en dit kost uiteraard (veel) geld. Wel raden wij het om te doen, want je krijgt zo een goed beeld van het huis, de omgeving en kan je ook een beetje de sfeer proeven. Stel je maar eens voor dat het uiteindelijk helemaal niks is en je het koopcontract hebt ondertekend… Dat wil je voorkomen! Bezichtig daarom altijd het huis voordat je verder in zee gaat.

Tip 2: wetgeving

In het buitenland gelden andere regels wat betreft woningaan- en verkoop en fiscale zaken. Het is verstandig om een externe, lokale partij hiervoor in te schakelen. Zij weten namelijk het beste hoe alles werkt en wat wel en niet mag. Bespaar niet op deze kosten! Je wilt dat alles soepel verloopt en slapeloze nachten wil je koste wat het kost vermijden. Externe hulp kan je alle informatie geven en je adviseren. Zo weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan!

Tip 3: verhuren

Veel vakantiewoning-eigenaren verhuren hun huis als ze er zelf niet in verblijven. Dit is een manier om een gedeelte van de kosten terug te verdienen. Hier komt echter wel veel bij kijken. Zo heb je mensen nodig die de sleuteloverdracht verzorgen, de woning schoonmaken en eventueel klusjes doen en reparaties uitvoeren. Dit moet je dus ook allemaal regelen en kost natuurlijk ook geld. Daarnaast dien je ook de regelgeving te controleren met betrekking tot vakantieverhuur aan derden. Informeer jezelf dus goed!

Op Second Home Expo kun je nog veel meer tips vinden en worden al je vragen beantwoord!